.:[Double Click To][Close]:.

Κτηνωδία στο Κονγκό-Bίασαν άνδρες γυναίκες και παιδιά!

Ένοπλοι άνδρες βίασαν 60 ανθρώπους στην ανατολική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό τις τελευταίες δέκα ημέρες, στην τελευταία σε μια σειρά σεξουαλικών επιθέσεων στην περιοχή, ανέφεραν την Παρασκευή τα Ηνωμένα Έθνη.
Δύο επιθέσεις έγιναν στα χωριά Νακατέτε και Κιτούμπα στην περιοχή Φίζι της επαρχίας Νότιο Κίβου από τις 19 έως τις 21 Ιανουαρίου, δήλωσε στο Reuters η Σαρλίν Μπέρτον, εκπρόσωπος του Γραφείου του ΟΗΕ για το Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA).
Η διεθνής οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) περιέθαλψε 60 ανθρώπους, περιλαμβανομένων ανδρών, γυναικών και παιδιών, που είπαν ότι βιάστηκαν κατά τις επιθέσεις.
"Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις έφθασαν επί τόπου πολύ πρόσφατα, έτσι είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε ποιοι το έκαναν. Αλλά θα πρέπει να γνωρίζουμε περισσότερα τις επόμενες ημέρες", τόνισε η Μπέρτον.
Αίμα και σεξουαλική βία
Πολλές ένοπλες οργανώσεις δραστηριοποιούνται στην ανατολική ΛΔ του Κονγκό μετά τον πόλεμο του 1998-2003, κατά τον οποίο σκοτώθηκαν πέντε εκατομμύρια άνθρωποι στη χώρα αυτή της κεντρικής Αφρικής, και η σεξουαλική βία έχει γίνει συχνό φαινόμενο.
Είπε πως οι βιασμοί από αμάχους φαίνεται πως αυξάνονται, προσθέτοντας: "Ο κόσμος ρωτά 'γιατί οι αντάρτες έρχονται και μας βιάζουν'; Και αρχίζουν να σκέφτονται πως τους κάνει δυνατούς κι έτσι τους αντιγράφουν."
Ο ειδικός αντιπρόσωπος του ΟΗΕ για τη σεξουαλική βία αποκάλεσε πέρυσι την ανατολική ΛΔ του Κονγκό παγκόσμια πρωτεύουσα του βιασμού, έναν τίτλο στον οποίο απέρριψε με δριμύτητα η κυβέρνηση.
Πέρυσι, μαχητές της εξτρεμιστικής οργάνωσης των Χούτου από τη Ρουάντα, FDLR, φέρονται να ήταν πίσω από τους βιασμούς άνω των τριακοσίων γυναικών στο Ουαλικάλε, στο Νότιο Κίβου, στη διάρκεια πολλών ημερών. Νωρίτερα αυτόν το μήνα κονγκολέζοι στρατιώτες κατηγορήθηκαν για το βιασμό 67 ανθρώπων στην πόλη Φίζι.
Οι επιθέσεις αυτές προκάλεσαν παγκόσμια κατακραυγή για το επίπεδο σεξουαλικής βίας στην περιοχή, όπου περισσότερες από 160 γυναίκες πέφτουν θύματα βιασμού κάθε μήνα στο Βόρειο και το Νότιο Κίβου, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.