.:[Double Click To][Close]:.

Έλενα Παπαρίζου

Η Έλενα Παπαρίζου είναι Ελληνίδα τραγουδίστρια, η οποία γεννήθηκε στις 31 Ιανουαρίου 1982 και μεγάλωσε στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας από Έλληνες γονείς μετανάστες.
Τα πρώτα χρόνια
Η Έλενα Παπαρίζου γεννήθηκε στις 31 Ιανουαρίου, 1982 στο Borås, Västergötland, Σουηδία, από Έλληνες γονείς μετανάστες, Γεώργιος και Ευφροσύνη Παπαρίζου και μεγάλωσε στο Örgryte, Γκέτεμποργκ. Και οι δύο γονείς της κατάγονται από την Καρδίτσα. Έχει μια αδερφή, τη Ρίτα και έναν αδερφό, τον Ντίνο. Σαν παιδί δεν έκανε παρέα με πολλά παιδιά. Όπως δήλωσε, είχε ένα αναπνευστικό πρόβλημα από το οποίο υποφέρει μέχρι και σήμερα. Ακόμα και σήμερα δηλώνει πως μερικές φορές χάνει την αναπνοή της όταν βρίσκεται επάνω στη σκηνή, για αυτό και κρατάει έναν αναπνευστήρα.
Οι καλλιτεχνικές της ανησυχίες εκδηλώθηκαν πολύ νωρίς και σύντομα άρχισε να τραγουδά, να χορεύει και να εκπαιδεύεται στην υποκριτική τέχνη σε συνδυασμό με τις ακαδημαϊκές σπουδές της στο σχολείο. Όταν ήταν 7 ετών, άρχισε να μαθαίνει πιάνο, μπαλέτο και παραδοσιακούς χορούς. Στα δεκατρία της χρόνια η Έλενα κατάλαβε πως ήθελε να γίνει τραγουδίστρια και αποφάσισε να προετοιμαστεί για αυτό. Οι πρώτες μουσικές εμπειρίες της ήταν με την ελληνική μουσική στο ελληνικό της σχολείο. Όταν ήταν 14 ετών, η Έλενα δημιούργησε την πρώτη της μπάντα με το όνομα "Soul Funkomatic" μαζί με άλλα 3 παιδιά από τη Λατινική Αμερική. Το group έπαιζε μόνο hip-hop και μάζευε χρήματα για την ηχογράφηση τραγουδιών. Δύο χρόνια αργότερα, όταν η Έλενα ήταν 16, η μπάντα διαλύθηκε και η Παπαρίζου δέχτηκε διάφορες προτάσεις αλλά η μητέρα της ισχυριζόταν πως ήταν πολύ μικρή για να φύγει από το σπίτι. Το 1998, 13 από τους στενούς της φίλους πέθαναν από μια φωτιά σε ένα hip-hop party σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης του Γκέτεμποργκ όπου ικέτευε τη μητέρα της να της επιτρέψει να πάει αλλά τελικά δεν πήγε.
Antique

Παράλληλα με το σουηδικό και ελληνικό σχολείο (τα οποία παρακολουθούσε ταυτόχρονα), έκανε σπουδές στο θέατρο, το τραγούδι και το μιούζικαλ. Σε ηλικία δεκαεπτά ετών σχημάτισε μαζί με τον Νίκο Παναγιωτίδη το συγκρότημα Antique. Το πρώτο single του συγκροτήματος με τίτλο «Ώπα Ώπα» έγινε πλατινένιο και έγινε μεγάλη επιτυχία σε όλη την Σκανδιναβία. Στο διαγωνισμό της Eurovision του 2001, οι Antique κατέκτησαν την τρίτη θέση με το τραγούδι «I Would Die for You». Η μουσική ήταν του Νίκου Τερζή και οι στίχοι του Αντώνη Παππά. Το single έγινε δύο φορές πλατινένιο στην Ελλάδα εκτοξεύοντας την καριέρα του group στην χώρα. Επίσης, έγινε μεγάλη επιτυχία το καλοκαίρι στα Ευρωπαικά clubs και ηχογραφήθηκε σε πολλές γλώσσες.
Solo καριέρα

Αν και το group σημείωσε μεγάλη επιτυχία, οι Antique διαλύθηκαν το 2003 και αποφάσισαν να κάνουν ένα διάλειμμα χωρίς να αποκλείσουν την πιθανότητα να επανενωθούν στο μέλλον. Η Έλενα δήλωσε πως το group έκανε τον κύκλο του και ότι θα ήταν καλό να δοκιμάσουν τις δυνατότητες τους, ο καθένας μόνος του. Υπέγραψε συμβόλαιο με τη Sony BMG Greece και κυκλοφόρησε το πρώτο της single με τίτλο Αναπάντητες Κλήσεις το Δεκέμβριο του 2003 (το οποίο ηχογραφήθηκε ξανά στα Αγγλικά με τίτλο I Don't Want You Here Anymore). Το τραγούδι έγραψε ο Χρήστος Δάντης αποκλειστικά για την Έλενα. Το τραγούδι έκανε τεράστια επιτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο, τόσο στα ραδιόφωνα όσο και στα επίσημα charts. Τελικά μετά από πολλές εβδομάδες παραμονής στα charts, το single έγινε χρυσό δίνοντας στην Έλενα την πρώτη της μεγάλη επιτυχία.
Το χειμώνα του 2003-2004, η Παπαρίζου άρχισε να κάνει εμφανίσεις με ονόματα του χώρου, όπως τον Αντώνη Ρέμο, στο νυχτερινό κέντρο Studio Πειραιώς. Την άνοιξη του 2004 κυκλοφόρησε τον πρώτο της solo δίσκο με τίτλο Προτεραιότητα. Από το δίσκο ξέχώρισαν πολλά κομμάτια, όπως τα Αντιθέσεις, Κάτσε Καλά και Στην Καρδιά Μου Μόνο Θλίψη, τα οποία αποτέλεσαν επιτυχίες της χρονιάς. Ο δίσκος έγινε διπλά πλατινένιος στην Ελλάδα και στην Κύπρο μετά τη μεγάλη νίκη της τραγουδίστριας στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision.
Η επιτυχία αυτή έδωσε ώθηση στην καριέρα της και την περίοδο 2004-2005, εμφανίσθηκε πλάι στον Σάκη Ρουβά και το Γιώργο Μαζωνάκη στο νυχτερινό κέντρο Fever. Το 2005 εμφανίστηκε και πάλι στο νυχτερινό κέντρο Fever με τον Γιώργο Τσαλίκη οπου παρουσίασε ένα φαντασμαγορικό πρόγραμμα διεθνών προδιαγραφών σημειώνοντας τεράστια επιτυχία.
2005: Eυρωπαικός διαγωνισμός τραγουδιού Eurovision.

Η Έλενα Παπαρίζου στη Eurovision 2005.
Αργότερα η Παπαρίζου δέχτηκε πρόταση για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision το 2005. Επιλέχθηκαν συνθέτες και γράφτηκαν 4 τραγούδια για την Έλενα, η οποία τα τραγούδησε στον εθνικό τελικό για την επιλογή του τραγουδιού. Τα τραγούδια ήταν τα εξής: My Number One, Let's Get Wild, The Light in Our Soul και OK. Τελικά, το τραγούδι My Number One ψηφίστηκε από το κοινό με μεγάλη διαφορά από τα υπόλοιπα. Το υποψήφιο τραγούδι The Light in Our Soul αποκλείστηκε, επειδή διέρευσε νωρίτερα στο διαδίκτυο. Αργότερα, ηχογραφήθηκε και η ελληνική εκδοχή του τραγουδιού με τον τίτλο Το Φως Στην Ψυχή. Η Παπαρίζου με το νικητήριο τραγούδι My Number One εκπροσώπησε τελικά την Ελλάδα και κατάφερε να κερδίσει την πρώτη θέση, φέρνοντας για πρώτη φορά στην ιστορία το διαγωνισμό στην Αθήνα. Επίσης, συγκέντρωσε τους περισσότερους ψήφους στα 50 χρόνια του διαγωνισμού. Μετά την επιτυχία της στη Eurovision επανακυκλοφόρησε το δίσκο Προτεραιότητα σε Ελλάδα και Κύπρο, με έναν επιπρόσθετο δίσκο που περιείχε τα 4 τραγούδια του εθνικού τελικού και κάποιες αγγλικές εκδοχές παλαιότερων τραγουδιών μαζί με το τραγούδι Λουλούδια σε νέα εκδοχή. Συνολικά 10 κομμάτια.
Ωστόσο, ο δίσκος με τα 10 τραγούδια μόνο κυκλοφόρησε ξεχωριστά από τα τραγούδια που είχε ήδη ο δίσκος "Προτεραιότητα". Ύστερα, μια συλλογή με 16 τραγούδια εκ των οποίων τα 4 ήταν τα υποψήφια τραγούδια για την ελληνική συμμετοχή στον Ευρωπαικό Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision και μερικά τραγούδια από το πρώτο της δίσκο Προτεραιότητα κυκλοφόρησαν σε πολλές χώρες της Ευρώπης με τίτλο My Number One.
Το καλοκαίρι του 2005 η Παπαρίζου περιόδευσε σε Αυστραλία και Βόρεια Αμερική μαζί με Έλληνες καλλιτέχνες όπως το Νίκο Κουρκούλη. Έλαβε επίσης τον τιμητικό τίτλο της Πρέσβειρας Του Ελληνικού Τουρισμού από το Υπoυργείο Τουρισμού της Ελλάδας και το τραγούδι My Number One χρησιμοποιήθηκε στα διαφημιστικά spot της χώρας διεθνώς. Το φθινόπωρο του 2005 ηχογράφησε ένα νέο single με τίτλο Mambo!. To single περιείχε τα τραγούδια: Mambo! (στα ελληνικά και στα αγγλικά), Πάντα Σε Περίμενα, Αστέρια και Η Αγάπη Σου Δε Μένει Πια Εδώ. Το single έγινε πλατινένιο. Κυκλοφόρησε επίσης και στη Σουηδία φτάνοντας το νούμερο 1 και έγινε χρυσό πουλώντας πάνω από 25,000 αντίτυπα. Ο πρώτος δίσκος της Έλενας Προτεραιότητα επανακυκλοφόρησε για τρίτη φορά στην Ελλάδα μαζί με την ευρωπαϊκή έκδοση και το single Mambo! με τίτλο Προτεραιότητα: Euro Edition + Mambo!.